Chronische hyperventilatie: Oorzaken en gevolgen
Voel je je niet goed en val je van de ene klacht in de andere? Hartkloppingen, tintelingen, vermoeidheid, spiertrekkingen? Heb je misschien zweetaanvallen, ben je enorm angstig en ben je jezelf helemaal kwijt? Van huisarts naar ziekenhuis en weer terug, maar er komt geen duidelijke uitslag. Je bent overtuigd dat het niet tussen je oren zit? Misschien ben je wel het slachtoffer van chronische hyperventilatie?
Hyperventilatie
Bij hyperventilatie krijgen de meeste mensen een bepaald beeld, de persoon die een aanval krijgt is angstig, zwak, draait door, en ademt in een zakje waarna de aanval weer zakt. Dit idee is erg oppervlakkig, hyperventilatie is veel groter. De oorzaak van een aanval, het onderhouden van de symptomen die bij hyperventilatie horen en het genezen van deze aandoening worden nader besproken in deze special.
Ademhaling
Vaak wordt een acute hyperventilatie aanval al dan niet door een arts, vrijwel meteen herkend. Maar een ander geval wordt het als je chronische hyperventilatie hebt. Bij chronische hyperventilatie adem je de hele dag te snel en doe je dit bewust of onbewust al een hele tijd waardoor je ademcentrum zich heeft hergeprogrammeerd. Chronische hyperventilatie is voor een arts zeer moeilijk te herkennen. En als je zelf niet weet dat je chronische hyperventilatie hebt dan zullen de klachten zich opstapelen en kun je in een situatie belanden waarin je zeer angstig wordt over je lichamelijke gebreken.
Symptomen
Mensen die zelf met chronische hyperventilatie te kampen hebben gehad of die er misschien nog dagelijks tegen vechten herkennen zich vast in deze special. Weten hoe de klachten voelen, weten hoe zwaar het is om ertegen te vechten en vooral weten hoe uitputtend het is voor je lichaam, alleen iemand die het daadwerkelijk meemaakt kan het "proberen" uit te leggen. Het nadeel van deze aandoening is dat er honderden bijwerkingen zijn en dat elk lichaam er anders op reageert. Er zijn wel klachten waar bijna elk slachtoffer mee te kampen heeft, zoals hartkloppingen, tintelingen en ernstige vermoeidheid. De onzekerheid, het niet weten wat je hebt, waar de klachten vandaan komen, het peinzen in je hoofd, dag in, dag uit, het kan een verschrikkelijke en slopende tijd zijn. Maar is de oorzaak van je klachten chronische hyperventilatie dan is er beterschap in zicht. Je moet er hard voor werken maar waar een wil is, is een weg.
Denk je na het lezen van deze special ook chronische hyperventilatie te hebben dan wordt sterk aangeraden dit te laten controleren bij je huisarts. Deze kan je koolzuurgehalte meten en je eventueel doorsturen voor verder onderzoek.